ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

Версія для друкуВерсія для друку

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.Слід пам’ятати , що не лише отруйні, а й їстівні гриби, які виросли в екологічно забруднених місцях, або змінили свої властивості під впливом певних факторів, або ті, які не пройшли достатньої кулінарної обробки, викликають у людей отруєння або розлад травлення.

Доцільно пам`ятати про дотримання таких правил:

  • збирати гриби можна тільки на екологічно чистій місцевості;

  • при наявності сумнівів – не беріть гриби зовсім;

  • не дозволяйте споживати гриби дітям. Саме вони стають першими жертвами отруєння;

  • не збирайте старих, перезрілих, пошкоджених грибів;

  • не беріть грибів з бульбовидним  потовщенням та плівчастою оболонкою навколо ніжки;

  • не куштуйте сирі гриби на смак;

  • почистіть і переробіть гриби відразу, не залишаючи їх на наступний день;

  • не соліть гриби в оцинкованому посуді та не закривайте герметично у банки.

Любителям грибних страв слід пам’ятати, що купувати дикорослі гриби дуже небезпечно, тому продаж їх категорично заборонений.

Якщо виникає хоч найменша підозра на отруєння, тобто ви їли гриби, і у вас з’явилися: головний біль, нудота, блювота (одноразова чи багаторазова), біль у животі, пронос, похолодіння рук і ніг, загальна слабкість, блідість шкіри, то ви повинні негайно викликати швидку медичну допомогу або місцевого медичного працівника.

Наверх ↑